Wet & Regelgeving

Het fokken van honden in Nederland is onderworpen aan de Wet dieren en het Honden- en kattenbesluit. Fokkers moeten voldoen aan bepaalde eisen om het welzijn van de dieren te waarborgen


De fokker

Leeftijd

Fokkers moeten wachten tot de ouderdieren de juiste leeftijd hebben bereikt voordat ze ermee fokken. Dit zorgt ervoor dat de honden volgroeid en mentaal volwassen genoeg zijn om te paren en te zorgen voor de pups.

Gezondheid


Fokkers moeten ervoor zorgen dat de ouderdieren gezond zijn en vrij zijn van erfelijke ziektes en aandoeningen die het ras kunnen beïnvloeden. Dit kan onder andere betekenen dat ze de ouderdieren moeten laten testen op ererfelijke aandoeningen zoals Heupdysplasie & elleboogdysplasie, epilepsie en Erfelijke oogaandoeningen zoals cataract voordat ze ermee fokke.

Chippen

In Nederland moeten honden worden gechipt voordat ze 7 weken oud zijn,  de eigenaar moet ervoor zorgen dat de hond binnen 8 weken na de geboorte wordt geregistreerd bij een aangewezen databank. Dit staat in het Besluit Identificatie en Registratie van Dieren. Het chippen en registreren van honden is verplicht en helpt bij het identificeren en terugvinden van een hond als deze verloren raakt.

Verkoop en overdracht

Minimum leeftijd

  •  U mag geen dieren verkopen aan mensen jonger dan 16 jaar.

Informatieplicht

Als hondenfokker heb je een informatieplicht. Dit betekent dat je de kopers van de hond eerlijke en volledige informatie moet geven. de fokker moet de koper informeren over de gezondheidstoestand van de hond, leeftijd van de hond, ras en eventuele erfelijke aandoeningen of medische problemen die invloed kunnen hebben op de hond

Indien van toepassing moet de fokker de koper een stamboom of afstammingsbewijs van de hond geven. Dit laat zien waar de hond vandaan komt en bevestigt dat hij van een zuiver ras is.

Europees Paspoort

In Nederland moet een hond een Europees paspoort hebben als hij wordt verkocht, verhandeld, naar het buitenland wordt gebracht of als hij naar het buitenland reist. Het Europees paspoort is een officieel document met informatie over de hond, zoals zijn naam, ras, geboortedatum, chipnummer en vaccinaties.

Het paspoort is belangrijk omdat het helpt om de hond te identificceren en informatie over zijn gezondheid te geven. Het paspoort wordt uitgegeven door een dierenarts en moet altijd bij de hond zijn als hij ergens naartoe gaat.


Handel via handelsplatforms

Als honden worden verkocht via websites, gelden er extra regels. De verkoper moet de koper goede informatie geven over zichzelf, de gezondheid van de hond en de prijs. Er moet ook een contract worden gemaakt.

Transporteren

Bij het vervoeren van honden bij het fokken in Nederland gelden regels om ervoor te zorgen dat de dieren veilig en comfortabel worden getransporteerd.

  1. Het is belangrijk om honden voldoende ruimte te bieden tijdens het vervoer, zodat ze kunnen bewegen en zich kunnen strekken.
  2. Daarnaast moeten ze toegang hebben tot schoon drinkwater de juiste voeding. .

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin